Sis4sorella’s Weblog for U students

Just another WordPress.com weblog

SESI JULAI datang lagi

MEMASUKI universiti bukan perkara yang mudah sejak daripada zaman dahulu lagi. Apakah yang menyebabkan kesukaran itu? Salah satu sebabnya ialah persaingan yang kian hebat.

Sebagai bukti, kalau anda lepasan Pusat Asasi Sains atau Program Matrikulasi, belum tentu anda akan berjaya mengikuti kursus perubatan, kejuruteraan atau farmasi walaupun dengan purata nilai gred kumulatif (PNGK) 4.00.

Kalau anda mendapat PNGK 2.00 ke bawah, anda mungkin terpaksa berpatah balik dari mula dengan memasuki institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Pada masa yang sama, pelajar yang boleh skor A dalam semua kertas Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) juga bertambah dengan banyaknya.

Kehidupan dan cara di universiti tidak banyak yang berubah. Mereka akan menerima pelajar yang cukup syarat dan sifat, dan menyediakan apa-apa yang diperlukan oleh pelajar baru yang hendak memasuki universiti.

Universiti tidak mempunyai kuasa autonomi kerana mereka terikat kepada dasar serta keperluan semasa negara.

Pada tempoh sebulan atau dua bulan sebelum ini, kita percaya, dekan, naib canselor, timbalan naib canselor, pendaftar dan sebagainya menerima banyak surat rayuan daripada ibu bapa yang mahukan anak-anak mereka diterima masuk ke universiti.

Setiap universiti memainkan peranan mereka secara berasingan mengikut keperluan dan tradisi kewujudan mereka.

Kepada pelajar yang baru sahaja menghabiskan Program Matrikulasi dan Pusat Asasi Sains, kita mengucapkan tahniah kerana anda akan menjejakkan kaki ke universiti untuk mengikuti program ijazah pertam sesi 2005/2006 ini.

Kepada yang tidak mendapat tempat ke universiti awam, anda boleh mengatur strategi untuk memasuki IPTS, yang sama sahaja tahap dan tarafnya dengan universiti awam.

Pada tahun ini, kira-kira 43,000 tempat ditawarkan oleh 13 IPTA kepada pelajar baru yang mengikuti program ijazah pertama sesi akademik 2005/2006, Julai ini.

Seperti sebelum ini, Universiti Teknologi Mara (UiTM) akan menggalas beban yang besar selaras dengan perkembangan pesat pembangunan infrastrukturnya pada 2004 dan 2005 ini.

Universiti itu akan mengambil ramai lagi pelajar program perubatan dan undang-undang.

Begitu juga dengan beberapa kolej universiti akan memainkan peranan yang lebih penting mulai tahun ini, sejajar dengan perkembangan mereka.

Begitulah universiti di negara ini, pelajar datang dan pergi, dan sentiasa pula diwarnai dengan pelbagai isu.

Kita berharap pelajar yang berjaya diterima masuk ke universiti akan bersyukur bergelar mahasiswa.

Amanah berat terletak di bahu anda kerana anda dibiayai oleh duit cukai yang dibayar oleh rakyat.

Selamat berjuang.

 

 

Advertisements

Mei 9, 2008 - Posted by | Uncategorized

Tiada komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: